2013

A Magyar Gustav Mahler Társaság 2013. őszi eseményei

Immáron több éves múltra tekint vissza együttműködésünk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményével, ahol az őszi hónapokban is több érdekes és tartalmas programot volt lehetőségünk bemutatni.

2013. október: Zenés beszélgetés Alma Mahler zeneszerzői munkásságáról, Könyves Klaudia zenetörténész összeállításában.
2013. december: Az FSZEK Zenei- és Budapest gyűjteményei, valamint az OSZMI és az OSZK állományai alapján összeállított kiállítás megnyitójának vendége Szegedy-Maszák Mihály volt.

Tavasszal nagy örömmel és elégedettséggel csatlakoztunk a Budapest Music Center Zeneház programjaihoz. Az ősz folyamán, 2013. november 21-én volt szerencsénk a páratlan Mahler-archívum atyja, Fülöp Péter nagyszerű előadás-sorozatát folytatni.

Mahler I. szimfóniájának 2. tétele számtalan előadásban, zenei illusztrációkkal:
A leghosszabb és legrövidebb előadás. Átiratok zongorára, szintetizátorra, fúvósokra. Az eredeti, budapesti és a végleges partitúra.

2013. sem múlik el Mahler-szimfónia és a Budapesti Fesztiválzenekar nélkül. November 28-án a Művészetek Palotájában hangzott fel a IX. szimfónia, amely mellett egyéb programokat is kínált a zenekar a Mahler Társasággal együttműködve. A koncert előtt a neves Mahler kutató, Franz Willnauer tartott előadást, ezután adtuk át idén második alkalommal a társaság Mahler-érmét.

Az átadásról bővebben ebben a bejegyzésben is olvashatnak.

 

A Magyar Gustav Mahler Társaság 2013. első félévi eseményei

Februárban zenés beszélgetésre hívtuk Győriványi Ráth György karnagy urat, akinek segítségével a múlt év végén az Operában, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával bemutatott Symphoniai költemény két részben című előadás műhelytitkaiba nyerhetünk betekintést.

Az első félév folyamán olyan további érdekes programok elé nézünk, mint a Művészetek Palotája Stúdió dokumentumfilmjének vetítése, amelyet a 2012. évi Mahler Ünnep keretében mutattak be a fesztivál eddigi produkcióiból válogatva.

Májusban ismét részesei lehetünk Fülöp Péter újabb előadásának, ezúttal gyűjteményének új otthonában, a megújult Budapest Music Center Zeneházában.

Advertisement

%d bloggers like this: