2011

A Magyar Gustav Mahler Társaság 2011. őszi eseményei

2011. szeptember 9. és 13. között
Budapesti Mahler Ünnep
a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány és a Művészetek Palotája szervezésében
2011. október 6.
Fülöp Péter előadása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményénél

az Adagietto különböző felvételeinek bemutatása
2011. november
a Magyar Gustav Mahler Társaság találkozója
Könyves Klaudia előadása az Osztrák Kulturális Fórum Andrássy úti Szalonjában
Wagner hatása Mahler életművére


A Magyar Gustav Mahler Társaság 2011. első félévi eseményei

2011. február 17.
Osztrák Kulturális Fórum
2011. március 10.
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye

Péteri Lóránt: Liszt és Mahler

“Előadásomban kísérletet teszek arra, hogy áttekintsem mindazokat a területeket, melyeken a két sokoldalú muzsikus, Liszt Ferenc (1811–1886) és Gustav Mahler (1860–1911) egymással kapcsolatba hozható. Amellett érvelek, hogy a nyilvánvaló különbségek ellenére Liszt és Mahler kulturális önazonossága számos szempontból párhuzamba is állítható egymással. Bemutatom, hogy az idős Liszt milyen szerepet játszott az ifjú Mahler pályafutásának egy fontos állomásán. Ismertetem a Liszt-művek helyét és jelentőségét Mahler karmesteri repertoárján. Foglalkozom azzal a kérdéssel is, vajon a zeneszerző Lisztnek milyen témáira és modelljeire utal vissza Mahler zenéje. Ugyanakkor azt is megvizsgálom, hogy mely hagyományok bizonyultak számukra egyaránt jelentősnek. Végül külön figyelmet szentelek annak a kérdésnek: jogos-e párhuzamba állítani Goethe Faustjának ihlető szerepét a két zeneszerző életművében?”

2011. április 21.
Osztrák Kulturális Fórum

Wagner hatása Mahler életművében – Könyves Klaudia előadása

2011. május 18.
Emléktábla koszorúzás a Teréz körúton

A Magyar Gustav Mahler Társaság tagjai 2011. május 18-án 11 órakor rövid megemlékezés keretében rótták le tiszteletüket a zeneszerző és operaigazgató budapesti munkássága, valamint teljes életműve előtt, halálának 100. évfordulóján, az egykori lakhelyén elhelyezett emléktáblánál.

A helyszínen megjelentek még a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operabarátok Egyesülete képviselői is. A tiszteletadást a Budapesti Fesztiválzenekar rézfúvós művészeinek fanfárjai színesítették.

Advertisement

%d bloggers like this: