Mahler-szobor

Néhány mondat a szobor keletkezéséről

2008-ban kezdtünk foglalkozni azzal a gondolattal, hogy a kettős Mahler évfordulóról – 2010 és 2011, születés és halál, – Társaságunk (a továbbiakban MGMT) méltókép emlékezzen meg. Nemzetközi kapcsolataink a Holland és a Cseh Mahler Alapítvánnyal erősítette szándékunkat. Az a felismerés, hogy Mahlernek nincs szobra az Operaházban, felvetette egy szobor állításának gondolatát.

Mivel annyi pénz nem volt remélhető, hogy a zeneszerző szobrász-lányának, Anna Mahlernek egy szobor kópiáját vegyük meg (de megnéztük a bécsi Operaház nagy foyer-jában), a szobor elkészítésére meghívásos pályázatot írtunk ki és bonyolítottunk le. A nyertes pályázati munka Krasznai János alkotása lett.

A szobor elkészítésének költségére gyűjtést rendeztünk a MGMT tagjai körében. Tevékenységünket, terveink megvalósítását sajnos nagyon megnehezítették a keményen romló gazdasági feltételek. Számos ötletünkkel, kapcsolataink elmélyítésével (megállapodást kötöttünk a Magyar Állami Operaházzal és a Budapesti Operabarátok Egyesületével), rendkívül sok segítséget és emberi jó szándékot tapasztaltunk az Budapesti Operabarátok, az Operaház munkatársai körében, a KLASSZ Zenei Iroda vezetése és a budapesti Osztrák Kulturális Fórum minden munkatársa és igazgatónője részéről.

Így lassan, nagyon sok munkával, együttgondolkodással és méltó társakkal, néha zsákutcába futva, de a gondolatot fel nem adva, jutottunk el a 2010. szeptember 5-i operaházi szoboravatásig. A Mahler portrait a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termébe vezető királyi lépcsőház felső csarnokába került. Az MGMT tagjai büszkék arra, hogy e szobor méltó megemlékezés Gustav Mahler 1888-1891 között a budapesti Operaházban töltött kreatív éveire.

Advertisement

%d bloggers like this: