Mahler és Magyarország

A könyv megvalósításáról

Társaságunk tagjai egy könyv kiadását kezdeményezték, mégpedig egy tudományos műét, amely a kilencvenes évek elején, magyar származású szerző tollából jelent meg. E jelentős, zenei körökben igen nagyra értékelt mű magyarra fordítását tervezte el a Magyar Gustav Mahler Társaság, ugyancsak a Mahler jubileum tiszteletére. A könyv Prof. Dr. Zoltan Roman, Kanadában élő zenetudós Mahler and Hungary című műve. Társaságunk megkereste a Szerzőt, majd kiváló fordítót ajánlott a munka elvégzésére, Kemenes Inez személyében. Az MGMT baráti segítséget kapott a könyv szakszerű ajánlásának elkészítéséhez, amellyel öt könyvkiadót kerestünk meg. A mű a Geopen Könyvkiadó gondozásában jelent meg Mahler és Magyarország címmel, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Az MGMT a következőkben látja a könyv jelentőségét.

Gustav Mahler huszonnyolc évesen lett a Magyar Királyi Operaház művészeti igazgatója és mindössze két és fél évet töltött ebben a pozícióban. Ez az idő mégis meghatározó jelentőségű volt sokoldalúvá válásában, igazgatói, rendezői és karmesteri ambíciói kialakulásában. Mahler komoly tervekkel és újításokkal a magyar operai hagyományok alapjait rakta le. Számos reformtörekvése a mai napig érvényben van az operaházi gyakorlatban. A könyv egyedülálló módon, hatalmas dokumentációs anyaggal mutatja be a korabeli zenei életet és Magyarország jelentőségét Mahler életének alakulásában.

A Mahler és Magyarország c. könyv ünnepi bemutatójára Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójának javaslatára, 2010. szeptember 9-én, a Budapesti Mahler Ünnep megnyitóján került sor a szerző jelenlétében, a Művészetek Palotájában.

Advertisement

%d bloggers like this: