Budapesti bemutatók

2013. február 14-én délután a Magyar Gustav Mahler Társaság és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös szervezésében beszélgetést folytattunk Győriványi Ráth Györggyel, Gustav Mahler I. szimfóniájának keletkezéséről, a szimfónia négy változatának születéséről. A beszélgetés igénye a tavaly novemberi operaházi hangverseny kapcsán merült fel, ahol a karnagy úr vezényletében hallhattuk az 1889-ben az ősbemutatón, a budapesti Vigadóban elhangzott szimfónia eredeti változatát.

A beszélgetés során az eredetileg öttételes szimfóniai költemény több, később megváltoztatott részletét hallgathattuk meg. Az mű négy változata igen tanulságos folyamatokon ment keresztül. Győriványi Ráth György alapos kutatást végzett, amelynek során mindenekelőtt mint kolléga a kollégáról beszélt Mahler első szimfóniájának zeneszerzői örömeiről és kínjairól, a változatok születéséről, az azok közötti eltérésekről. A kottákat látva legalább ilyen izgalmasak voltak a karnagy úr velünk megosztott felfedezései, amelyeket csak az azonos „szakmában” tevékenykedő művészek értenek meg, vesznek észre, jönnek rá.

A beszélgetés az ősbemutatón – és tavaly az Operaházban újra elhangzó – “Blumine” tétel meghallgatásával zárult. Ez a tétel a manapság játszott, Mahler által véglegesnek tekintett változatban már nem szerepel.

Advertisement

Comments are disabled.

%d bloggers like this: